Lavendel schilderen in aquarel

Ontdek 5 manieren om lavendel te aquarellen op een losse en spontane manier.

Leuk om een zelfgemaakte wenskaart of naamkaartjes mee te versieren. Deze lavendel is geschikt voor beginners, waardoor je snel vertrouwen en plezier krijgt tijdens het aquarellen. Let's go!

Wat heb je nodig?

  • Aquarelverf in napjes (geperste, harde verf in een half napje) of tubes (lopende verf). Ik raad aan om in het begin met napjes te werken, aangezien je bij een tube de neiging hebt om te veel verf te nemen en te weinig water. Wanneer je met een nat penseel over de harde verf in het napje strijkt, komt er al voldoende aquarelverf af om mee aan de slag te gaan. Je hebt ook een palet nodig om de verf met water te verdunnen of kleuren onderling te mengen. 

 

  • Een pot water en een katoenen doek. Dit om tussendoor het te veel aan water op je penseel te absorberen of na het reinigen van je penseel als je een andere kleur begint. 

 

  • Papier van minstens 300g. Je hebt keuze tussen cellulosepapier of katoenpapier. Het eerste is goedkoper, maar de verf zal sneller drogen, waardoor je minder lang de tijd hebt om in nat te werken. Katoenpapier is duurder en geeft je de kans om lang nat-in-nat te werken. Om te oefenen is het handig om cellulosepapier bij de hand te hebben. Of probeer eens het Bamboo- of Agavepapier van Hahnemühle. Een duurzaam alternatief voor cellulose. Er zijn 3 soorten textuur van aquarelpapier: glad (satiné/hot pressed), lichte korrel (Grain fin/cold pressed) of ruw (torchon/rough). Ik gebruik bijna altijd cold pressed, nooit glad (rapper droog, minder kleurovergangen) en af en toe ruw papier. Dit laatste wanneer ik minder met details werk en heel los schilder.

 

  • Met welk penseel je graag werkt, ondervind je gaandeweg het schilderen. Ik raad sterk aan om te kiezen voor synthetische penselen. Sommigen verkiezen heel soepele, dorstige penselen (echte aquarelpenselen), andere houden van iets stijvere penselen met een fijne punt. Met 1 rond aquarelpenseel van maat 4,  6 of 8 kan je al veel maken. Ik gebruik het liefst Princeton Neptune (soepel, dorstig) en AquaElite/Velvetouch (iets stijver met fijne punt voor details). 

Lavendel schilderen in aquarel

    Voor lavendel kies ik graag een iets 'kouder' paars, dus een paars met meer blauw in. Je kan ook een puntje witte aquarel toevoegen om een pastel effect te krijgen. Experimenteer door een roos te mengen met blauw. Hoe meer blauw je toevoegt, hoe kouder je paars zal zijn. Wil je je paars nadien wat minder fel maken (desatureren), kan je een heel klein beetje geel toevoegen (complementaire kleur van paars). Kortom: Test allerlei manieren uit en je vindt zeker een 'lavendelpaars' dat je bevalt. 

    Lavendel 1) Neem geconcentreerde verf op je penseel (weinig water). Schilder de bloemblaadjes d.m.v. losse ovaaltjes te rangschikken onder elkaar. Met een verdunde jus (verf met veel water) ga je verder naar beneden. 

    Schilder te steeltjes met een fijne lijn. Duw bij het blad je penseel met de buik (dikke stuk) in een vloeiende beweging naar beneden (puntje - buik - puntje). 

    Aarzel niet om het nog natte paarse bloemblad aan te tikken, zodat er een kleurovergang ontstaat. Maak je geen zorgen om details, aangezien dit een losse manier van schilderen is. 

    Lavendel 2) Met de punt van je penseel maak je kleine streepjes met een geconcentreerde jus. Maak zo drie 'pomponnetjes' onder elkaar. 

    Trek een fijne lijn langs de drie bloempjes en voeg twee blaadjes toe. Nu de bloemen nog nat zijn, kan je wat extra geconcentreerde aquarelverf toevoegen in het hartje van de lavendel. Dit geeft wat meer diepte en levendigheid. 

    Lavendel 3) Een fijn bosje van Lavendel. Op dezelfde manier als lavendel 1 van hierboven, maar veel kleiner en fijner. Alsof je de lavendel van veel verder bekijkt. Schilder sommige bloemen met geconcentreerde verf en andere met verdunde aquarel door steeds meer water toe te voegen aan je penseel. 

    Lavendel 4) Begin deze keer met de bladeren door met de zijkant van een plat penseel een vloeiende beweging te maken.

    Voeg bloemblaadjes toe zoals hierboven uitgelegd. Tik de bladeren aan zodat er kleurovergangen ontstaan. Gebruik verschillende tinten paars voor een levendiger geheel.

    Lavendel 5) Deze lavendel lijkt erg op de eerste, alleen zijn de blaadjes veel fijner omdat ik gebruik maak van een fijner penseel. Deze lavendel heeft ook een koudere tint door meer Ultramarijn blauw toe te voegen.

    Klaar! Enkel de lekkere geur ontbreekt nu nog. Wil je je werk graag delen? Tag me via Instagram @boutique_lilo_  zodat ik jouw lavendel kan bewonderen! 

    Hopelijk heeft deze blog je nieuwe ideeën en inspiratie gegeven. Veel aquarelplezier!